Sep 10, 2019 17:47

City [email protected] wins HDB Design Award 2019

City [email protected] was built with respect for the memories the residents have for the Redhill area the project is located in.

When the brief came from the Housing and Development Board to design City [email protected], the Surbana Jurong team knew that the residents would be those who had been affected by a sense of displacement. Among the City [email protected] residents, many would have had uprooted from demolished flats nearby.

Thus, when designing City [email protected], the Surbana Jurong team made it a point to preserve residents’ sense of belonging to the area. The architectural team went above and beyond what the client expected, with meticulously conceived community spaces and building forms, whilst maintaining a contextually sensitive design.

For instance, at its location at the junction of Tiong Bahru Road and Henderson Road, the team preserved the leafy mature trees in the area. It turned a concrete slab of an old carpark into an inviting green space interspersed with playgrounds.

It created spacious parks and terraces on rooftop gardens, with play spaces linked by skybridges connecting 5 blocks at the 28th floor, in 2 clusters.  Instead of creating communal spaces where residents look out to greenery, social spaces with seats and tables were placed amidst the lush greenery. The result is that residents still feel a sense of restful shelter despite the height of the 48 and 40-storey blocks. Congratulations to our winning team! See our video here.